Monumenten & Activiteiten
Flor Fina - voormalige korenbeurs
Van oorsprong een beursgebouw, bekend als filmhuis en tegenwoordig een restaurant. De voormalige Korenbeurs heeft een transformatie ondergaan die het monument weer laat stralen.
Van Ranzow's bank - Dudok Arnhem
Ranzow's bank is een gebouw dat in 1920 werd ontworpen door architect Jacobus Pieter Stok. Hierdoor benadrukt de bouwstijl soliditeit, waardoor het pand herkenbaar is als bankgebouw. Bovendien is het stedenbouwkundig van belang doordat het op een markante hoek van de Broerenstraat en Koningstraat in Arnhem ligt. Daardoor vormt het een essentieel onderdeel van het kleinschalige historische stadsbeeld van Arnhem.
De Lucaskerk in Elden
Vandaag de dag dient de Lucaskerk als de rooms-katholieke kerk voor heel Arnhem Zuid. Het is een belangrijke ontmoetingsplaats voor de katholieke gemeenschap in dit deel van de stad, waar zowel religieuze diensten als diverse gemeenschapsactiviteiten plaatsvinden. De kerk is gebouwd in de wederopbouwperiode en kenmerkt zich door een sobere stijl. De kleurrijke glas-in lood-ramen geven de kerk een uniek historisch karakter.
Museumwoning Borgardijnstraat
Volkshuisvesting Arnhem heeft, samen met het Openluchtmuseum, 10 woningen teruggebracht in de oorspronkelijke staat. De huurders hebben de woningen weer ingericht met een interieur uit diezelfde periode.
Historische trolleybussen. 75 jaar trolley in Arnhem!
Arnhem is dé trolleystad van Nederland, en dat al 75 jaar! De iconische trolleylijnen zijn niet weg te denken uit het straatbeeld. Stap in de oudste trolley uit 1949 of de allernieuwste, en geniet van een gratis rit langs de mooiste monumenten in Arnhem en Oosterbeek. Ervaar de unieke charme van de trolley in Arnhem bij deze bijzondere samenwerking van de Open Monumentendagcomités Renkum en Arnhem!
Huize Oosterveld in Elden
Sinds 1920 gebruikten de Zusters van Onze Lieve Vrouw uit Amersfoort Huize Oosterveld als klooster. De zusters verzorgden zowel het onderwijs als de pensiongasten. Vanaf 2012 gebruikt Stepping Stones het huis voor de verzorging van dementerende bejaarden
Alliander Bellevue
Het Alliander Bellevue fungeert als een kantoorgebouw en is een mooi voorbeeld van moderne architectuur. Bij het ontwerp is rekening gehouden met de historische villa's aan de Utrechtseweg. Verbindingen en routes zijn duidelijk zichtbaar in het gebouw. Deze verbindingen maken het gebouw niet alleen functioneel voor de medewerkers, maar zijn ook van grote esthetische waarde.
Museum Telefan Arnhem Presikhaaf
Telefan beheert het telefonie-erfgoed van het voormalige staatsbedrijf PTT. Het museum, gevestigd in een telefooncentrale in Presikhaaf, wordt deels nog steeds door KPN gebruikt.
Defensiehaven
In de kromming van de Rijn bij Arnhem, ter hoogte van Meinerswijk, ligt een mysterieuze haven: de Defensiehaven. Jarenlang was deze haven onderdeel van een groot militair geheim. Een geheim dat nog steeds bij veel mensen onbekend is.
Montessori College
Het Montessori College, gehuisvest in het prachtige, statige gebouw aan de Utrechtseweg in de kenmerkende stijl van de Amsterdamse School, is vrij toegankelijk op Open Monumentendag.
Museumwoning Zilverschoonstraat
Volkshuisvesting Arnhem heeft, samen met het Openluchtmuseum, inmiddels 10 woningen teruggebracht in de oorspronkelijke staat. De huurders hebben de woningen weer ingericht met een interieur uit diezelfde periode.
Museumwoning Hazelaarstraat
Volkshuisvesting Arnhem heeft, samen met het Openluchtmuseum, inmiddels 11 woningen teruggebracht in de oorspronkelijke staat. De huurders hebben de woningen weer ingericht met een interieur uit diezelfde periode.
Nieuwe Kerk
In 1962 gebouwd als de Opstandingskerk, in 2020 verbouwd tot Nieuwe Kerk. Oude materialen zijn hergebruikt en de ruimte is aangepast aan gebruik in deze tijd. Een mooi voorbeeld van hoe een (rijks)monumentaal gebouw eigentijds kan blijven!
Molen 'De Hoop' Elden
‘De Hoop’ is een in 1846 gebouwde windmolen en rijksmonument in Elden. Samen met twee kerken, oude boerderijen, dijken en wielen, veel groen en een dorpsplein met horeca vormt dit een groene oase omringt door de stedelijke bebouwing van Arnhem.
De Binnentuinen van het Spijkerkwartier
De Binnentuinen van het Spijkerkwartier zijn verborgen parels, verstopt achter de vaak monumentale huizen van deze wijk. Het zijn oases van rust en groen, in het leven geroepen en verzorgd door de bewoners van de wijk. Ga op ontdekkingstocht door dit verborgen groen!
Eusebiuskerk
Van monumentaal gebedshuis naar culturele topattractie: rijksmonument de Eusebiuskerk. De Eusebius vertelt de geschiedenis van bijna twaalf eeuwen Arnhem. In de Tweede Wereldoorlog (1944-1945) heeft de Eusebius het, net als de Arnhemmers, zwaar te verduren gehad. De kerk herrees tijdens de periode van wederopbouw en gaf de stad en zijn inwoners hun trots terug.
Syrisch-Katholieke Kerk
Bezoek de Syrisch-katholieke kerk, de voormalige Willibrordkerk. Deze oosters-katholieke kerk wordt bezocht door mensen uit Irak, Syrië, Libanon en Turkije. De kerk is open voor bezichtiging.
Musis, hét huis van muziek in Arnhem
In 2018 werd het gerenoveerde Musis bekroond met vier (inter)nationale architectuurprijzen. Ben je benieuwd hoe oud en nieuw elkaar ontmoeten in één van de oudste concertgebouwen van Nederland? Ontdek daarom hoe verleden en heden samensmelten in Musis!
Bakermat. Twee tentoonstellingen in een wederopbouwmonument
In het weekend van zaterdag 14 en zondag 15 september vindt de jaarlijkse Open Monumentendag plaats. Het thema is Verbonden met Arnhem. Bakermat opent op zaterdag de 14e van 12.00 uur tot 16.00 uur graag haar deuren om bezoekers de gelegenheid te geven om de huidige tentoonstellingen te bezoeken en in gesprek te gaan met de samenstellers ervan.
Vrijmetselaarsloges Arnhem-Velp
Altijd al eens een vrijmetselaars Tempel willen bezoeken, vol met eeuwenoud erfgoed? Je ziet diverse ‘gereedschappen’ en kleding van de vrijmetselaars. Natuurlijk is er aandacht voor de inrichting en alle prachtige symbolen, schilderijen en andere tekens die horen bij de Tempel en het logegebouw. Een unieke kans om eens binnen te kijken!
Molen 'De Kroon'
In 1849 werd de molen 'De Hoop' gebouwd aan de Amsterdamseweg in Arnhem. In 1870 werd deze molen verplaatst naar Klarendal. Tijdens Open Monumentendag geven vrijwillige molenaars rondleidingen en vertellen over het molenaarsvak.
Kerk van de Parkstraatgemeente
Voor de achteloze voorbijganger lijkt de Parkstraatkerk misschien een donker bakstenen blok, verscholen tussen de prachtige 19e-eeuwse herenhuizen. Maar wie de moeite neemt om verder te kijken, ontdekt een zeldzaam voorbeeld van de Nieuwe Haagse School. De kerk bevat originele elementen, waaronder bijzondere glas-in-loodramen, die het gebouw een unieke historische en artistieke waarde geven.
IJskelder
In Park Sonsbeek in de heuvel naast de koude vijver zit een gemetselde ijskelder uit ongeveer 1800. In die tijd waren er geen elektrische koelkasten en waren de winters veel strenger dan nu. In adellijke kringen was het gebruikelijk om natuurijs op te slaan om vlees, vis en dranken goed te houden.
Belvédèretoren
Wil je genieten van een adembenemend uitzicht over Arnhem en verder? Beklim dan de Belvédèretoren. In deze 19e-eeuwse uitkijktoren brengt een wenteltrap met 140 treden je 30 meter hoog. Op de top sta je op ongeveer 100 meter boven NAP, even hoog als de toren van de Eusebiuskerk in het centrum van Arnhem.
Molenplaats Sonsbeek - molenschuur
De voormalige Molenschuur ligt naast de Witte Watermolen. De middenlangsdeelschuur, vermoedelijk van laat 17de-eeuwse oorsprong, is verbouwd en uitgebreid in de 18de eeuw, waarbij de huidige voorgevel met deeldeuren onder een korfboog en ovale vensters aan weerszijden ontstond.
Witte Watermolen
De Witte Watermolen is een van de oudste gebouwen van Arnhem en maalt al koren sinds de 15e eeuw. Daarmee is Molenplaats Sonsbeek feitelijk het oudste industrieterrein van Arnhem.
De vele gezichten van het Kratongebouw – ArtEZ conservatorium
Historische ontwikkeling: Van villa tot SD-hoofdkwartier Het indrukwekkende Kraton gebouw kent een rijke geschiedenis. Voorheen diende het als villa en later als bedrijfsgebouw, om vervolgens te worden opgeëist als SD-hoofdkwartier tijdens de Tweede Wereldoorlog. Hedendaags gebruik: ArtEZ Conservatorium Nu biedt het gebouw onderdak aan studenten van ArtEZ: Jazz & Pop, Muziektheater en Creative Writing.
Willemeen. Van Rijkstelegraaf tot jongerencentrum
Willemeen is al 50 jaar hét podium van Arnhem, het ruim 150 jaar oude pand is echter gebouwd als telegraafkantoor. Dit zal centraal staan op deze dag in een expositie en een lezing!
Stadhuis en het Duivelshuis
De gemeente Arnhem opent weer voor jong en oud de deuren van het Stadhuis en het Duivelshuis. Twee contrastrijke gebouwen die toch een eenheid vormen. Laat je rondleiden en bewonder de knusse, historische kamers in het Duivelshuis en de imposante, lichte ruimtes van het nieuwe stadhuis.
Vrij-Katholieke Kerk
De Vrij-Katholieke Kerk, op een heuvel, verscholen tussen de bomen, blijkt een inspirerende plek voor het ervaren van kunstwerken.
Stadsblokkenwerf
De Stadsblokkenwerf is een kleinschalige historische scheepswerf gebouwd op de fundamenten van de ASM scheepswerf. Kom de sfeer van een scheepswerf beleven en zien hoe vrijwilligers enthousiast bezig zijn met allerhande werkzaamheden aan oude schepen!
Het Arnhemse Gemaal, Malburgen
Volkshuisvesting Arnhem heeft, samen met het Openluchtmuseum, inmiddels 11 woningen teruggebracht in de oorspronkelijke staat. De huurders hebben de woningen weer ingericht met een interieur uit diezelfde periode.
Museumwoning Spijkerstraat. Bank van Leening
Volkshuisvesting Arnhem heeft, samen met het Openluchtmuseum, inmiddels 10 woningen teruggebracht in de oorspronkelijke staat. De huurders hebben de woningen weer ingericht met een interieur uit diezelfde periode.
Bronbeek
Het landgoed Bronbeek, oorspronkelijk een particuliere buitenplaats uit de 19e eeuw, werd in 1854 gekocht door koning Willem III. Hij liet zowel het park als de villa verfraaien. De villa heeft tot op de dag van vandaag het uiterlijk behouden dat het destijds kreeg.
Waalse kerk
Ben je altijd al nieuwsgierig geweest naar dat prachtige Waalse kerkje naast het politiebureau? Loop dan zaterdag even binnen en bekijk de video met de reconstructie van het Agnietenklooster, waarvan de kapel in de 15e eeuw deel een onderdeel was. Ontdek de geschiedenis van de Hugenoten die de kerk sinds 1751 gebruiken en leer over de geloofsgemeenschappen die de kerkruimte nu delen.
Arnhem Centraal en zijn voorgangers. Wandeling met Wim Lavooij
Arnhem Centraal, een architectonisch meesterwerk dat als een futuristisch ruimteschip aan de rand van het stadscentrum ligt, is de plek waar alle treinverbindingen, trolleylijnen en streekbussen samenkomen. Benieuwd naar het verhaal achter dit indrukwekkende station? Stedenbouwkundige Wim Lavooij, die betrokken was bij de eerste plannen voor het nieuwe station, neemt je mee in deze fascinerende rondleiding. Beleef hoe vroeger en nu samenkomen op deze unieke locatie en ontdek de verborgen verhalen die schuilgaan achter Arnhem Centraal.
Huis der Provincie
Ook dit jaar opent het Gelders Huis der Provincie de deuren voor iedereen die geïnteresseerd is in kunst, historie, architectuur en muziek. Kom kijken en luisteren naar een prachtig aanbod levend erfgoed! We nemen je mee door al het moois in en rond het monumentale gebouw. Natuurlijk staat er ook een kop koffie of thee voor u klaar, u bent van harte welkom!
PTT/KPN Atoombunker
Duik in de verborgen geschiedenis van Arnhem en beleef de geheimen van de Koude Oorlog! Diep onder de rustige straten van een woonwijk ligt een geheime atoombunker, gebouwd door de PTT tijdens de Koude Oorlog. Dit indrukwekkende bouwwerk, compleet met dagverblijf, ziekenboegen, slaapzalen, commandoruimte en technische ruimten, bood onderdak aan 25 technici die ervoor zorgden dat belangrijke verbindingen in de telefoondisctricten Arnhem en Nijmegen ongestoord bleven werken.
Museumwoning Catharijnestraat
Volkshuisvesting Arnhem heeft, samen met het Openluchtmuseum, 10 woningen teruggebracht in de oorspronkelijke staat. De huurders hebben de woningen weer ingericht met een interieur uit diezelfde periode.
Museumwoning Vijverlaan
Volkshuisvesting Arnhem heeft, samen met het Openluchtmuseum, inmiddels 11 woningen teruggebracht in de oorspronkelijke staat. De huurders hebben de woningen weer ingericht met een interieur uit diezelfde periode.
Museumwoning Johan de Wittlaan
Volkshuisvesting Arnhem heeft, samen met het Openluchtmuseum, inmiddels 11 woningen teruggebracht in de oorspronkelijke staat. De huurders hebben de woningen weer ingericht met een interieur uit diezelfde periode.
Bunker Diogenes - centrum van Duitse luchtverdediging
In slechts negen maanden werd één van de grootste bunkers van Nederland gebouwd. De bouw startte in december 1942. Vanuit de bunker werd tijdens de bezetting in de Tweede Wereldoorlog de Duitse verdediging van het luchtruim gecoördineerd, Deze commandobunker kreeg de codenaam 'Diogenes'.
Park Sonsbeek
Met Open Monumentendag vertellen enthousiaste vrijwilligers van Natuurcentrum Arnhem je graag alles over de historie van park Sonsbeek, de Witte Watermolen, Sint Jansbeek, IJskelder en Belvédère toren.
St.-Martinuskerk
In de drukte van de Steenstraat zou je er bijna aan voorbijgaan: de St. Martinuskerk. Profiteer van Open Monumentendag en bezoek het rooms-katholieke kerkgebouw uit de 19de eeuw.
Koepelkerk
De Arnhemse Koepelkerk is een verborgen 19e-eeuwse parel midden in de binnenstad. Veel Arnhemmers zijn nog nooit binnen geweest, kom dus kijken tijdens de Open Monumentendagen!
Reijnouthoeve - voormalige vliegtuighangars
Over de lange rechte rolbaan van het Duitse vliegveld met rechts een vlakte en aan de linkerkant de bosrand - waartegen in de oorlog vliegtuigopstelplaatsen hebben gelegen - kom je na ongeveer een kilometer bij een open strook waar in de verte een boerenerf zichtbaar is. De weg die er naartoe leidt, heeft nog de oude klinkers van de rolbaan. Vermomd als boerderijbedrijf waren het in bezettingstijd drie vliegtuighangars van de Luftwaffe.
Landgoed De Hangar, testsite voor de kunsten en natuur (voormalige vliegtuighangar)
Meer dan 80 jaar geleden gebouwd door de Duitse bezetter maakte de hangar en akker onderdeel uit van het grootste vliegveld van Nederland, tot voor kort werden ze gebruikt voor agrarische doeleinden, nu vormen ze onderdeel van Landgoed De Hangar, testsite voor kunsten en natuur.
Ritsaerthoeve, locomotiefloods
De wit geschilderde Ritsaerthoeve is een boerderij die ontstaan is in de wederopbouwtijd, maar die met de voormalige locomotiefloods als kern ook een van de vele overblijfselen van Duits militair erfgoed op vliegveld Deelen is. Verbonden met het 'bommenlijntje', een door de Duitsers in 1941 gebouwde spoorlijn die was aangesloten op het nationale spoorwegnet.
Adelaerthoeve - voormalige vliegtuighangar
Schijn bedroog: gebouwen ingepast in een agrarische omgeving, vermomd als boerderij, met staldeuren, stalramen en erfbeplanting. In werkelijkheid was het een vliegtuighangar op een oorlogsvliegveld: Fliegerhorst Deelen, het belangrijke Duitse vliegveld uit de Tweede Wereldoorlog. De hangar was verwarmd, vandaar in het Duits 'Wärmehalle'. Na de oorlog kreeg de hangar als Adelaertshoeve dan toch echt de functie die oorspronkelijk door de camouflage werd gesuggereerd.
Wandeling van Molen tot molen
Met deze korte maar interessante wandeling start je bij het monument het Nederlands Watermuseum en leidt je naar de naastgelegen monumenten De Witte Watermolen en het bezoekerscentrum Molenplaats Sonsbeek. En geloof het of niet, over die 300 meter is ontzettend veel te vertellen!
Kamermuziek in monumenten
Geniet van prachtige én verrassende muziek in bijzondere Arnhemse kerken! Op zaterdag 14 en zondag 15 september treden drie muziekgezelschappen op in drie monumentale kerken: de Koepelkerk, de Waalse kerk en de Kerk van de Parkstraatgemeente. De optredens geven de monumenten nog meer sfeer!
! Opening Open Monumentendag
Op vrijdag 13 september organiseren CASA en Open Monumentendag Arnhem traditiegetrouw de Grande Opening. Dit keer op een speciale locatie: we zijn te gast op Industriepark Kleefse Waard. Open Monumentendag staat dit jaar in het teken van ‘Verbonden met Arnhem. Routes, Netwerken en Verbindingen’. Twee bijzondere sprekers zullen het onderwerp van twee kanten belichten.
Sonsbeek - focus op het lokale voedselnetwerk
Natuurcentrum Arnhem is hét centrum in Arnhem als het gaat om duurzaamheid! In het decor van groen en cultureel erfgoed van rijksmonument Sonsbeekpark biedt het monument de Watermolen een vanzelfsprekende en aantrekkelijke plek als educatief natuurcentrum in Arnhem.
Arnhems Buiten. Wandeling met 't Gilde
Aan de westrand van Arnhem ligt een fraai bedrijventerrein in een oud park met bijzondere bomen. Vanaf de jaren '30 bouwde de KEMA hier een complex van laboratoria en kantoren. Als bedrijvencomplex op een landgoed was het KEMA-terrein uniek in Nederland. Je vindt er architectuurparels van de Nieuwe Haagse School en de Delftse School. Wandel mee en geniet!