Reijnouthoeve - voormalige vliegtuighangars
Vanwege de smalle wegen kun je de Reijnouthoeve het beste met de fiets of te voet bezoeken
Over de lange rechte rolbaan van het Duitse vliegveld met rechts een vlakte en aan de linkerkant de bosrand – waartegen in de oorlog vliegtuigopstelplaatsen hebben gelegen – kom je na ongeveer een kilometer bij een open strook waar in de verte een boerenerf zichtbaar is. De weg die er naartoe leidt, heeft nog de oude klinkers van de rolbaan. Vermomd als boerderijbedrijf stonden er in bezettingstijd drie vliegtuighangars van de Luftwaffe, nu vind je er een boerderijcomplex.
Camouflage
De hangars zijn geordend neergezet als een grootschalig boerenerf, maar ze staan toch een beetje los van elkaar, aan drie kanten van een centraal plein. Ze zagen eruit als boerderijen, tegen de gevel waren ramen met kozijnen en vitrages geschilderd. Ook de harmonicadeuren van de hangars hadden schilderingen die ramen, vitrage en in rood en wit zandlopermotief geschilderde luiken suggereerden. In 2004 is de camouflageschildering op de deuren van een kleinere hangar teruggebracht.
Wärmehallen
De drie gebouwen waren Wärmehallen, verwarmde opstel- en werkplaatsen. De hoofdgevel van de middelste hangar is symmetrisch uitgevoerd met in het midden een tweetal verticaal houten roldeuren. Het dak van deze hangar is op een bijzondere manier gebouwd met een kunstige houtconstructie die bijna helemaal origineel is. Bij de hangar ligt een betonnen vloer met afwateringsgoten waar vliegtuigen gewassen konden worden.
De rechter hangar is vrijstaand gelegen en enigszins teruggeplaatst tegen een beboste achtergrond. Op deze hangar zijn de camouflagedeuren hersteld.
De oorspronkelijke hangar links is rond 1949 verbouwd tot woonhuis met stal. Toen kregen de ook de andere gebouwen de agrarische bestemming die de Duitsers suggereerden bij de bouw.
Vier Heemskinderen
De boerderij heet Reijnouthoeve, naar een van de Vier Heemskinderen uit het verhaal van Reinout van Montalbaen, sinds de verbouwing tot boerderij. De Adelaerthoeve, Ritsaerthoeve en de Writsaerthoeve zijn vernoemd naar de broers van Reinout.
De voormalige vliegtuighangar Adelaerthoeve, locomotiefloods Ritsaerthoeve en een andere vliegtuighangar – nu Landgoed De Hangar – openen ook hun deuren tijdens Open Monumentendag!
Verbonden met Arnhem
De vliegtuighangar was een van de vele technische bouwwerken op het Duitse oorlogsvliegveld Deelen – een van de grootste vliegvelden van Europa. In totaal zijn er ongeveer 75 werk- en opstelplaatsen waaronder hangars aangelegd. Slechts een klein aantal is bewaard gebleven.
De hangars en andere technische gebouwen stonden langs de rolbanen, ofwel taxibanen. Die rolbanen werden vaak onopvallend in de buurt van natuurlijke begroeiing aangelegd. Veel van deze banen zijn nog steeds herkenbaar en sommige delen worden nu gebruikt als fiets- en wandelpaden.
Van de gebouwde hangars waren er veel gecamoufleerd als boerderij of schuur. Om de vijand te misleiden vaak zelfs opzichtig op het land geplaatst, voorzien van een zadeldak (met wolfseind) en beschilderd met schijnvensters en schijndeuren.