Waalse kerk
De kerk opent om 10.00 uur. Om 11:00 uur èn 12:00 uur verzorgt Jan Olimulder een lezing over De Moderne Devotie / Chronologisch Overzicht Waalse Kerk Arnhem. In de middag is mooie muziek te beluisteren van Ensembles Arnhem Sinfonietta om 14:00 uur èn 15:15 uur.
Heb je je altijd al verwonderd over dat leuke kerkje midden in de stad en naast het politiebureau? Kom zaterdag 14 september binnen, bekijk het gebouw, luister naar muziek en bekijk de video: het Verborgen leven, Arnhemse Mystiek
De Waalse kerk is bij uitstek dé plek waar lijnen uit het verleden en heden elkaar kruisen. Oorspronkelijk was het een groot klooster waar in de Middeleeuwen de zusters ‘des Gemeenen Levens’ hun leven aan Maria wijdden. Later namen de Agnietenzusters er hun intrek. De Reformatie maakte een einde aan dit devote leven, en in 1636 werd het klooster verlaten. Vervolgens trokken de bewoners van het St. Catharinagasthuis erin.
De kerk is als gotische kapel gebouwd. De voorgevel is na de Tweede Wereldoorlog gerestaureerd in de stijl van de Delftse school. De deur bij het balkon in de zuidgevel was vroeger de doorgang naar het kloostercomplex.
Tegenwoordig biedt de Waalse kerk onderdak aan verschillende andere geloofsgroeperingen, die elk op hun eigen wijze hun diensten invullen.
Lezing
Om 11:00 uur èn 12:00 uur Jan Olimulder verzorgt een lezing over De Moderne Devotie
Chronologisch Overzicht Waalse Kerk Arnhem
Kamermuziekoptredens
14:00 uur èn 15:15 uur
Dubbelkwartet Enchanté en Trio Nadaillac, spelen: Gjello, Sibelius en Górecki en trio’s van Rowley en Glinka
N.B.: De ensembles Dubbelkwartet Enchanté en Trio Nadaillac zijn gevormd uit Arnhem Sinfoniëtta.
Verbonden met Arnhem
Een thuis voor diverse geloofsgemeenschappen
De Waalse kerk doet ook dit jaar weer mee met de Open Monumentendag! Het is een uitstekende gelegenheid onze kerk onder de aandacht te brengen. We mogen ons ieder jaar op veel belangstelling verheugen. Uiteraard hopen wij dat het dit jaar ook zo zal zijn.
In het kader van het Europese thema: ‘Routes, netwerken en verbindingen’ zal de geschiedenis van de protestantse gemeenschappen die 450 jaar geleden in onder andere in deze Église Wallonne een veilige plek vonden, gedurende deze dag belicht worden.
In het heden is deze Waalse kerk als gebouw het thuis geworden van meerdere geloofsgemeenschappen. We noemen Jansbeek ekklesia, Doopsgezinden, Evangelische Broeder Gemeente. De kerk staat letterlijk en figuurlijk open voor andere gezindten. Ook deze ontwikkeling zal tijdens de Open Monumentendag aan de orde komen. De kerk biedt ook plek aan culturele activiteiten.
Deze tekst en het programma staan eveneens op de website van Jansbeek ekklesia.