St.-Martinuskerk
Ontdek de historische en spirituele schatten van de Sint Martinuskerk tijdens de Open Monumentendagen op 14 en 15 september. Na vijf jaar is het unieke relikwie van de heilige Eusebius van Rome, de patroonheilige van Arnhem, terug: een zilveren schrijn met zijn borstbeeld. Let op: op zondag is alleen de kapel open.
In de drukte van de Steenstraat zou je er bijna aan voorbijgaan: de St. Martinuskerk. Profiteer van Open Monumentendag en bezoek het rooms-katholieke kerkgebouw uit de 19de eeuw.
Het Heilige Relikwie: Dit waardevolle relikwie, waarvan wordt gezegd dat het een stukje van het heilig been van Sint Martinus bevat, is al eeuwenlang een bron van inspiratie en devotie voor gelovigen. Het relikwie is prachtig ingesloten in een antieke, met goud en edelstenen versierde reliekschrijn. De rijke geschiedenis en het ambachtelijke vakwerk maken het niet alleen een religieus maar ook een cultureel erfgoed.
De St. Martinuskerk is van de Rooms Katholieke Parochie Sint Eusebius. De kerk is door architect Alfred Tepe ontworpen als een driebeukige kruisbasiliek met kleine nevenkoren naast het priesterkoor. De kerk werd tussen 1874 en 1876 gebouwd in neogotische stijl. Op 20 oktober 1875 is de kerk plechtig ingewijd door Mgr. A.I. Schaepman, toenmalig aartsbisschop.
Bijzonderheden
Ongebruikelijk voor Tepe is de toepassing van natuursteen voor de details. In de kerk staat een Mariabeeld uit de late gotiek. In het hoogaltaar bevinden zich de relieken van St. Bonifacius, de H. Florus en van de H. Martelaren van Gorcum. Het orgel uit 1890 is van de orgelbouwers Gradussen.
Heilig Hartbeeld
Boven de entree in de toren werd in 1934 een Heilig Hartbeeld geplaatst als cadeau van de parochianen aan de toenmalige pastoor W.G.A.H. van Berkel voor zijn 40-jarige priesterjubileum. Tien jaar later kreeg hij een elektrisch uurwerk voor de toren als cadeau.
Herdenkingsraam Slag om Arnhem
Tijdens de Slag om Arnhem in 1944 heeft de kerk amper schade opgelopen. Er sneuvelden alleen een paar ruiten bij een granaatinslag. In 1998 werd een herdenkingsraam geplaatst waarin de Slag is weergegeven.
In de kerk worden iedere zondag, dinsdagochtend en zaterdagochtend vieringen gehouden. De kerk is daarnaast open ter bezichtiging en het branden van een kaarsje.