openmonumentendagarnhem

Ritsaerthoeve, locomotiefloods

Vanwege de smalle wegen kun je de Ritsaerthoeve het beste met de fiets of te voet bezoeken

De wit geschilderde Ritsaerthoeve is een boerderij die ontstaan is in de wederopbouwtijd, maar met de voormalige locomotiefloods als kern is het gebouw ook een van de vele overblijfselen van Duits militair erfgoed op vliegveld Deelen. Verbonden met het ‘bommenlijntje’, een door de Duitsers in 1941 gebouwde spoorlijn die was aangesloten op het nationale spoorwegnet.

De locomotiefloods was oorspronkelijk een technisch bouwwerk voor locomotiefonderhoud en -berging. Aan de locomotiefloods werd in 1949 een woonhuis en een lange schuur gebouwd en tegen de rechthoekige loods zelf werden lagere aanbouwen geplaatst. In de loods is nog een smeerkuil aanwezig.
De boerderij is ontworpen door architect L.A. Heijdelberger en uitgevoerd door de Nederlandse Heidemaatschappij. De boerderij is vernoemd naar Ritsaert, een van de Vier Heemskinderen.

Een voormalige hangar even verderop was een schuur die hoorde bij de boerderij. Deze schuur is nu bekend als ‘Landgoed De Hangar, testsite voor de kunsten en natuur‘ maakt ook deel uit van Open Monumentendag.

Andere hangars op de voormalige Fliegerhorst Deelen die je tijdens Open Monumentendag kunt bezoeken zijn de Adelaerthoeve en de Reijnouthoeve.

Verbonden met Arnhem

De voormalige locomotiefloods was onderdeel van een groot netwerk van verbindingen op het Duitse oorlogsvliegveld Deelen – een van de grootste vliegvelden van Europa.

Bommenlijntje

Voor het vervoer van de vele bouwmaterialen naar het vliegveld en later vooral voor de aanvoer van brandstof, munitie en materieel was een goede spoorwegverbinding nodig. De Duitse bezetter legde daarom tussen juni en september 1941 een 12,5 kilometer lang spoor aan vanaf Wolfheze naar het vliegveld. Bij het vliegveld waren verschillende aftakkingen, onder andere naar bunker Diogenes. Langs de aftakking naar het munitiedepot op de Hoge Veluwe stond een onderhoudsloods voor het rijdende materieel. Deze is dus later omgevormd tot boerderij de Ritsaerthoeve.
Door het vervoer van bommen stond de spoorlijn bekend als bommenlijntje. De rails zijn verdwenen, maar het tracé is op sommige plaatsen nog zichtbaar in het landschap.

 

Wil je op de hoogte blijven van het laatste nieuws? Schrijf je in voor de OMD nieuwsbrief.