PTT/KPN Atoombunker
Aanmelding via website verplicht! Twee dagen voor je bezoek krijg je een herinneringsmail. In die mail staan het adres en een paar belangrijke mededelingen
Duik in de verborgen geschiedenis van Arnhem en beleef de geheimen van de Koude Oorlog! Diep onder de rustige straten van een woonwijk ligt een geheime atoombunker, gebouwd door de PTT tijdens de Koude Oorlog. Dit indrukwekkende bouwwerk, compleet met dagverblijf, ziekenboegen, slaapzalen, commandoruimte en technische ruimten, bood onderdak aan 25 technici die ervoor zorgden dat belangrijke verbindingen in de telefoondisctricten Arnhem en Nijmegen ongestoord bleven werken.
Rondleidingen:
zaterdag 10.30 / 13.00 / 15.30 uur en
zondag 10.30 / 13.00 / 15.30 uur
Volledig ingerichte bunker
In de Koude Oorlog bouwde PTT Telecom (nu KPN) 20 atoombunkers en verschillende beschermde versterkerstations in Nederland. De bunker in Arnhem is de enige die volledig ingericht is overgebleven, dankzij een groep vrijwilligers die ervoor zorgt. Met steun van de directie en Raad van Bestuur van KPN, die de bunker aan een speciale stichting hebben gegeven, wordt het erfgoed van PTT/KPN met het publiek gedeeld. Verschillende bedrijven helpen ook mee om deze unieke ondergrondse bunker te behouden.
Van 1981 tot 1990 was de atoombunker in Arnhem bedoeld voor een reparatieteam van 25 PTT-technici. Zij zorgden ervoor dat belangrijke telefoonverbindingen in de telefoondistricten Arnhem en Nijmegen bleven werken, zelfs bij een Russische aanval.
Na de Koude Oorlog
Na de val van de Berlijnse muur en het uiteenvallen van de Sovjet-Unie bleef de bunker van 1990 tot 2012 in gebruik als een van de geheimste locaties van KPN. In deze bunker was een telefooncentrale van het Nationaal Noodnet. Dit was een apart telefoonnetwerk waarmee burgemeesters, ministers, de koning, politie en brandweer elkaar konden bereiken, zelfs als alle elektriciteit en verbindingen in Nederland zouden uitvallen. Tegenwoordig heet dit netwerk ‘Nood Communicatie Voorziening’.
De bunker in jaartallen
- 1977 – 1979: Fysieke bouw van de bunker
- 1979 – 1980: Inrichten en aansluiten van alle telefoonverbindingen
- 1981 – 1990: Bunker was de aangewezen uitwijklocatie voor 25 PTT Technici van de telefoondistricten Arnhem en Nijmegen
- 1991 – 2012: Bunker was het opstelpunt voor het Nationaal Noodnet in telefoondistrict Arnhem
- vanaf 2013: Stichting NCO Arnhem is eigenaar. Deze stichting houdt het erfgoed van PTT/KPN levend en informeert het publiek wat de PTT op het gebied van crisiscommunicatie allemaal had voorbereid.
Verbonden met Arnhem
Vrijwilligers van de Atoombunker Arnhem laten je graag zien wat PTT/KPN allemaal had voorbereid om ervoor te zorgen dat crisiscommunicatie in Nederland altijd kon doorgaan. Hoewel de bunker nu niet meer in gebruik is en alleen als museum dient, is het een unieke kans om een stap terug in de tijd te zetten en een bijzonder stukje Nederlandse geschiedenis te ervaren.